Opravář zemědělských strojů

Velmi oblíbený obor pro svou všestrannost – žáci získají v rámci studia bezplatně řidičské oprávnění skupin B, C, T a svářečský průkaz pro svařování plamenem a elektrickým obloukem. Po celou dobu studia dostávají žáci stipendium.

Kód oboru

41-55-H/01

Délka studia:

3 roky, denní studium

Místo výuky:

Dobříš, V Lipkách 194

Dosažené vzdělání:

Střední vzdělání s výučním listem

Stipendijní program:

Ano – od školního roku 2022/23 ale již nebude

Podmínky přijetí:

Bez přijímacích zkoušek. Hodnotí se prospěch v 1. polovině 9. třídy ZŠ.

Co se naučím?

Během studia žáci získají znalosti a dovednosti z ručního zpracování kovů, základů obrábění (soustružení, frézování), kovářských a klempířských prací. Dále se teoreticky i prakticky seznámí s montáží, demontáží a opravami zemědělských strojů a přívěsů, traktorů, osobních a nákladních automobilů. Součástí výuky je i bezplatné získání svářečských průkazů pro svařování plamenem (Z-G1)a elektrickým obloukem (Z-E1) a řidičského oprávnění skupin B,C,T.

Jaká bude praxe?

Praxe všech žáků 1. ročníku probíhá v dílnách přímo v areálu učiliště na Dobříši, V Lipkách 194. V dalších ročnících mohou žáci absolvovat praktickou výuku na smluvních pracovištích mimo učiliště nebo na našem pracovišti v Obořišti. Praktická výuka trvá 6 hodin denně v 1. ročníku a 7 hodin denně v dalších ročnících a střídá se po týdnu s výukou teorie. V průběhu studia dále nabízíme žákům odborné kurzy – např. kurzy svařování. Dále jsme zapojeni do projektu Erasmus+, a tak každé pololetí umožníme několika žákům účastnit se měsíční stáže na středních školách ve slovenském Prešově.

Jaké budu mít předměty?
Kde mohu pracovat po ukončení studia?

Absolvent má široké uplatnění jak v zemědělském opravárenství, tak i v autoservisech při opravách osobních i nákladních automobilů.

Kde mohu dál studovat?

Absolventi mohou pokračovat na naší škole v nástavbovém maturitním oboru Podnikání – denní i dálkové formě.

Jaké jsou úspěchy našich žáků?

Pravidelně se účastníme soutěží a porovnáváme tak svůj um a vědomosti s ostatními školami.